Blakshøj

V. GÆRUM, FREDERIKSHAVN, VENDSYSSEL

JEG SPILLER IKKE KONCERTER FOR TIDEN.

Men dysserne og jættestuerne står derude i det dejlige landskab. Gå en tur og besøg dem, og send en kærlig hilsen til forfædrene!

Blakshøj lidt udenfor Frederikshavn er en jættestue fra bondestenalderen og det er Danmarks nordligste. Kammeret er 8 meter langt, smukt bygget, og højen er over 25 meter i diameter.

I denne omkring 5.200 år gamle stenbygning inviterer jeg på en rejse tilbage til stenalderens verden. Med en række sange vil jeg bringe vores forfædre til live, så du kan høre dem og se dem for dig – i deres gøremål, tanker og drømme, hvor det praktiske og åndelige går hånd i hånd. Her kan du møde neandertalerne, rensdyrjægerne, fiskerdrengene, medicinkvinden, urokserne, åndemanerne, pigen fra Ertebølle, pottekonen, flinthuggerne, jættestuebyggerne, m.fl.

Sangene tager afsæt i de arkæologiske fund, forskernes fortolkninger og min indlevelse i stenaldermenneskenes liv og hverdag. Det musikalske udtryk er nutidig folkemusik med guitar som akkompagnement. Men du kommer også til at høre instrumenter fra stenalderen: ben-fløjte, tromme og brummer.


Blakshøjs kammer. Foto: Hanne Methling.
Kammeret er 8 m langt, 2,2 m bredt og 1, 50 – 1,25 højt.
Indgangen er 4,5 m lang, ca. 0,75 m bred og 1 m høj.

Der er to forskellige koncerter – Jægerstenalder og Bondestenalder. Hver koncert varer ca. halvanden time og imellem sangene fortælles om perioden.

Kl. 13:00 – JÆGERSTENALDER
Hør om neandertalernes møde med Homo sapiens. Følg med rensdyrjægerne ud på tundraen efter istiden. Landet springer langsomt i skov, og her møder vi Maglemose-jægerne på deres sommerboplads og på uroksejagt. Hør om fiskerdrengene, og om hvordan ravbjørnen fra Fanø blev til. Gå med medicinkvinden på indsamling, og kom med til Ertebølle-pigens bryllup med en bonde fra syden.

Kl. 15:00 – BONDESTENALDER
Den tidlige bondekultur har præget landskabet med storstilet byggeri af dysser og jættestuer. Hør hvordan, vi tror, de byggede dem. Mød åndemanersken, og pottekonen der fremstiller et offerkar. Følg med flinthuggerne ned i flintminen. Og med klanen, der må flytte efter ny jord at dyrke. Hør om solsten på Bornholm, om de besynderlige stendyngegrave i Jylland, og om Yamnaya-folkets indvandring.

Først vil jeg fortælle lidt om Blakshøjs historie, og så går vi ind i kammeret til koncert.

Arrangementet henvender sig til voksne, unge og store børn.

Under koncerten er der underlag at sidde på og lys fra lygter i jættestuen, men du opfordres til at gøre dig det mageligt og tage klapstol med, varmt tøj og evt. en lommelygte til at gå ind med.

Entré pr. koncert: Voksne 60 kr. Børn under 16 år: 30 kr.
Forsalg på tlf.: 3082 6013, evt. sms. Eller mail: hannemethling@hotmail.com.
Først til mølle ved betaling. Der kan være 20 tilhørere i jættestuen ad gangen.
Mere information på tlf.: 3082 6013


Bønder i Nordjylland gennem 5.200 år. Den moderne Blakshøjgård t.v. og stenalderens snedækkede Blakshøj jættestue t.h. Foto: Hanne Methling.

Find vej: Blakshøjgårdvej 8, Gærum, 9900 Frederikshavn. 10 km sydvest for Frederikshavn ad Brønderslevvej. Se på Google Maps: 57.395027, 10.415318. Offentlig transport: Bus 77. Eller Flextur  tlf.: 9934 1134, for bussen kører ikke ret tit.
Gå op ad Blakshøjgårdvej, højen ligger på højre hånd.
Parkering: På græsmarken ved højen, (ikke i haven!)
Obs! Ved færdsel i terrænet: Vis hensyn overfor nutidsbondens afgrøder!


  
Blakshøj blev restaureret i 2009. Og har i juni 2015 fået restaureret sin indgang.
Foto ovenfor og t.h. nederst: Hanne Methling.
Foto t.v. nederst: Lars Bjarke Christensen, 1001 fortællinger om Danmark, hvor du kan læse mere om Blakshøj.