Glentehøj

V. KRAGENÆS, LOLLAND

JEG SPILLER IKKE KONCERTER FOR TIDEN.

Men dysserne og jættestuerne står derude i det dejlige landskab. Gå en tur og besøg dem, og send en kærlig hilsen til forfædrene!

Glentehøj ved Kragenæs er bygget af stenalderens første bønder for omkring 5.200 år siden. Men den er samtidig et unikt eksempel på 1800-tallets formidling af jættestuen, med kammerherre Reventlows indhuggede “vindue” i kammeret og snegleformede sti udenpå højen, som blev anlagt i forbindelse med udgravningen af jættestuen. Glentehøj gør sig også bemærket ved at have en af de største dæksten man kender til i Danmark – den er på omkring 25 ton!

I dette fascinerende stenbyggede rum inviterer jeg på en rejse tilbage til stenalderens verden. Med en række sange vil jeg gøre mit bedste for at bringe vores forfædre til live, så du kan høre dem og se dem for dig – i deres gøremål, tanker og drømme, hvor det praktiske og åndelige går hånd i hånd. Her kan du møde neandertalerne, rensdyrjægerne, fiskerdrengene, medicinkvinden, urokserne, åndemanerne, pigen fra Ertebølle, pottekonen, flinthuggerne, jættestuebyggerne, m.fl.

Sangene tager afsæt i de arkæologiske fund, forskernes fortolkninger og min indlevelse i stenaldermenneskenes liv og hverdag. Det musikalske udtryk er nutidig folkemusik med guitar som akkompagnement. Men du kommer også til at høre instrumenter fra stenalderen: ben-fløjte, tromme og brummer.

Glentehøj. Foto: Hanne Methling

Der er to forskellige koncerter – Jægerstenalder og Bondestenalder. Hver koncert varer ca. halvanden time og imellem sangene fortælles om perioden.

Kl. 13:00 – JÆGERSTENALDER
Hør om neandertalernes møde med Homo sapiens. Følg med rensdyrjægerne ud på tundraen efter istiden. Landet springer langsomt i skov, og her møder vi Maglemose-jægerne på deres sommerboplads og på uroksejagt. Hør om fiskerdrengene, og om hvordan ravbjørnen fra Fanø blev til. Gå med medicinkvinden på indsamling, og kom med til Ertebølle-pigens bryllup med en bonde fra syden.

Kl. 15:00 – BONDESTENALDER
Den tidlige bondekultur har præget landskabet med storstilet byggeri af dysser og jættestuer. Hør hvordan, vi tror, de byggede dem. Mød åndemanersken, og pottekonen der fremstiller et offerkar. Følg med flinthuggerne ned i flintminen. Og med klanen, der må flytte efter ny jord at dyrke. Hør om solsten på Bornholm, om de besynderlige stendyngegrave i Jylland, og om Yamnaya-folkets indvandring.

Først vil jeg fortælle lidt om Glentehøjs historie, og så går vi ind i kammeret til koncert.

Glentehøjs kammer med Reventlows “vindue” bag den 25 tons tunge dæksten. Foto: Hanne Methling

Kammerherre Reventlows snegleformede sti på Glentehøj. Foto: Hanne Methling

Læs om Glentehøj i 1001 fortællinger om Danmark

Arrangementet henvender sig til voksne, unge og store børn.

Kammeret er 9 m langt, 3 – 1,5 m bredt og 1,4-1,7 m højt. Indgangen er 4 m lang, 0,70 m bred og 1 m høj og udvider sig indad.

Under koncerten er der underlag at sidde på og lys fra lygter i jættestuen, men du opfordres til at gøre dig det mageligt og tage klapstol med og lunt tøj eller tæppe.

Entré pr. koncert: Voksne 60 kr. Børn under 16 år: 30 kr.
Forsalg
 på tlf.: 3082 6013, evt. sms. Eller mail: hannemethling@hotmail.com.
Først til mølle ved betaling. Der kan være 20 tilhørere i jættestuen ad gangen.
Mere information på tlf.: 3082 6013

Efter koncerten kan man f.eks. besøge Dodekalitten nærved.

Find vej: Glentehøjvej, 4943 Torrig, Lolland. Google Maps:  54.906495, 11.352241.
Parkering: I Kragenæs. OBS! Glentehøjvej er lukket for bilkørsel.
Bus 719 og 725 til Rævegade i Kragenæs. Eller Flextur, tlf.: 7026 2727
Sti til Glentehøj: Gå/cykle 1,5 km ad Glentehøjstien mod syd fra Kragenæsvej overfor Rævegade i Kragenæs. Et skilt med ”Glentehøjstien” og ”Dodekalitten” viser vej. Efter skoven fortsætter stien ned til Dodekalitten, hvorefter et skilt med “Glentehøj” viser til højre ad sti langs hegn. Følg stien til den drejer til højre og frem til en pæl der viser til venstre mod Glentehøj ude på marken.
Obs! Ved færdsel i terrænet: Vis hensyn overfor nutidsbondens afgrøder!

Udsigt fra Glentehøj med Kragenæs ved kysten, foto Lars Bjarke Christensen

Udsigt fra toppen af Glentehøj med Kragenæs ved kysten. Foto: Lars Bjarke Christensen

Fotos: fra 1001 fortællinger om Danmark hvor du kan læse mere om Glentehøj.

Grundplan over Glentehøj år 1925, Gustav Rosenberg, Arkiv Nationalmuseet

Gustav Rosenbergs grundplan over Glentehøj år 1925. Arkiv Nationalmuseet.