Jættestuekoncerter

Følg med ind i de 5.200 år gamle jættestuer og hør en musikalsk fortælling om vores forfædre – stenalderens jægere og bønder.

KALENDER


JEG SPILLER IKKE KONCERTER FOR TIDEN.

Men dysserne og jættestuerne står derude i det dejlige landskab. Gå en tur og besøg dem, og send en kærlig hilsen til forfædrene!

Har du nogensinde været inde i en jættestue? Ved du hvor gammel den er, og hvad den blev brugt til? Er du gået forbi og har følt suset fra dengang, hvor disse store stenkamre blev bygget? Det har jeg. Og det er fascinerende at tænke på, at stenalderens mennesker formodentlig har haft mange af de samme tanker og følelser, som vi har i dag, og at vi kan genkende os selv i dem. Og så har de alligevel været forskellige fra os. De har måske haft mere fokus på gruppen end på individet. Har været mere i pagt med naturen, og det praktiske og åndelige har gået tæt sammen hånd i hånd.

Jeg vil gerne byde indenfor til en jættestuekoncert, hvor du kan få lov at være med, når stenalderfolket går på jagt, samler planter til helbredelse og skærer sig en magisk amulet i rav. Når de gifter sig, når de dør, når de fremstiller et offerkar i ler, bygger jættestuer, hugger redskaber i flint, og en masse andre ting de foretager sig. De gjorde det lige her, hvor vi også bor. Men inde i jættestuen er vi langt fra vores verdens jag og støj. Her er tyst, og tiden har stået stille i over 5.000 år. Det helt rigtige sted at kalde billederne af stenaldermenneskene frem.

Det er de arkæologiske fund, og fortolkningerne af dem, der har sat gang i min indlevelse i stenalderens verden, og hér tager sangene deres afsæt. Det musikalske udtryk er nutidig folkemusik med guitar som akkompagnement. Men du kommer også til at høre instrumenter fra stenalderen: ben-fløjte, tromme og brummer. Her i 2019 er det femte år i træk jeg drager på jættestueturné, og der kommer nye sange til hvert år.

Der er to forskellige koncerter: Jægerstenalder og Bondestenalder.
Hver koncert varer ca. halvanden time, og imellem sangene fortæller jeg om perioden.

Jægerstenalder: Hør om neandertalernes møde med Homo sapiens (se video). De første sikre tegn på menneskelig aktivitet i det Sydskandinaviske område er flintredskaber fra tundraens rensdyrjægere lige efter sidste istid – vi følger med dem på jagt. Landet springer langsomt i skov, og her møder vi Maglemose-jægerne på deres sommerboplads og på uroksejagt. Hør om indsamling af urter til medicin, om ravbjørnen fra Fanø, om fiskerdrengene og livet ved kysterne og fjordene. Kom med til Ertebølle-pigens bryllup, og hør om hendes families møde med de første bønder i syd.

Bondestenalder: Den tidlige bondekultur præger det danske landskab med storstilet byggeri af langhøje, dysser og jættestuer. Hør hvordan, vi tror, de byggede dem. Mød åndemanersken, og pottekonen der fremstiller et offerkar. Følg med flinthuggerne ned i flintminen. Og med klanen, der må flytte efter ny jord at dyrke. Hør om solsten og runde anlæg på Bornholm, om de besynderlige stendyngegrave i Jylland, og om Yamnaya-folkets indvandring. Sidst i perioden overgår flinthuggerne sig selv i efterligninger af de bronzegenstande, som begynder at dukke op (se video “Flint”).

Koncerterne henvender sig til voksne, unge og store børn.
Entré pr. koncert: Voksne 60 kr. Børn under 16 år: 30 kr.
Forsalg på tlf.: 3082 6013, evt. sms. Eller mail: hannemethling@hotmail.com
Mere information: klik på de enkelte koncert-links eller kontakt mig på
hannemethling@hotmail.com  eller  Tlf.: 3082 6013.

Følg med på Facebook: Jættestuekoncerter – Hanne Methling

Jættestuekoncerter kan også holdes på andre måder end i jættestuer om sommeren. F.eks. i forsamlingshuse, koncertsale, biblioteker, museer, dagligstuer, skoler, etc. Er I en gruppe, der har et sted, rykker jeg gerne ud hele året.


Sang på højen. Fra Jættestuekoncert i Rævehøj, 2015. Foto: Birthe Wanscher.


Ravdyr fra jægerstenalder © Nationalmuseet, foto: L. Larsen, R. Fortuna, K. Ursem CC


Jættestuen Glentehøj på Lolland, bygget ca. 3.200 f.v.t. i bondestenalderen.

Artikler om Jættestuekoncerter:
sn.dk/Lejre 18/7 – 2016
Rootszone.dk 1/7 – 2017
Folketidende Lolland 6/7 – 2016
Roskilde Dagblad 18/7 – 2016
Frederiksborg Amts Avis 27/7 – 2016

Podcast om Jættestuekoncert på Møn 2017, produceret af Morten Aagaard. Lyt:
http://radiodrama.dk/en-rejse-tilbage-i-tiden


Jættestuekoncert i Troldstuerne, Odsherred 2015. Foto: Heidi Enevoldsen.


Jættestuekoncerter – Hanne Methling – Pressefoto: © B-Joe Johansen