Julianehøj

V. JÆGERSPRIS SLOT, HORNSHERRED

JEG SPILLER IKKE KONCERTER FOR TIDEN.

Men dysserne og jættestuerne står derude i det dejlige landskab. Gå en tur og besøg dem, og send en kærlig hilsen til forfædrene!

Julianehøj ved Jægerspris Slot er oprindelig en 5.200 år gammel jættestue fra bondestenalderen. Sådan ser den ikke ud i dag, for i 1700-tallet blev den udgravet og ombygget i tidens stil til et mindesmærke for Enkedronning Juliane. Det skete i tiden lige efter Struensee, hvor alt der var dansk og nordisk gerne fremhævedes. Den er således et enestående eksempel på en jættestue genanvendt som politisk monument.

Men denne eftermiddag vil jeg forsøge at bringe den tilbage til sit ophav i stenalderen og invitere på en rejse tilbage til vores forfædres verden. Med en række sange vil jeg vække mænd, kvinder og børn til live, så du kan høre dem og se dem for dig – i deres gøremål, tanker og drømme, hvor det praktiske og åndelige går hånd i hånd. Her kan du møde neandertalerne, rensdyrjægerne, fiskerdrengene, medicinkvinden, urokserne, åndemanerne, pigen fra Ertebølle, pottekonen, flinthuggerne, jættestuebyggerne, m.fl.

Sangene tager afsæt i de arkæologiske fund, forskernes fortolkninger og min indlevelse i stenaldermenneskenes liv og hverdag. Det musikalske udtryk er nutidig folkemusik med guitar som akkompagnement. Men du kommer også til at høre instrumenter fra stenalderen: ben-fløjte, tromme og brummer.


Julianehøj. Foto: Hanne Methling

Der er to forskellige koncerter – Jægerstenalder og Bondestenalder. Hver koncert varer ca. halvanden time og imellem sangene fortælles om perioden.

Kl. 13:00 – JÆGERSTENALDER
Hør om neandertalernes møde med Homo sapiens. Følg med rensdyrjægerne ud på tundraen efter istiden. Landet springer langsomt i skov, og her møder vi Maglemose-jægerne på deres sommerboplads og på uroksejagt. Hør om fiskerdrengene, og om hvordan ravbjørnen fra Fanø blev til. Gå med medicinkvinden på indsamling, og kom med til Ertebølle-pigens bryllup med en bonde fra syden.

Kl. 15:00 – BONDESTENALDER
Den tidlige bondekultur har præget landskabet med storstilet byggeri af dysser og jættestuer. Hør hvordan, vi tror, de byggede dem. Mød åndemanersken, og pottekonen der fremstiller et offerkar. Følg med flinthuggerne ned i flintminen. Og med klanen, der må flytte efter ny jord at dyrke. Hør om solsten og templer på Bornholm, om de besynderlige stendyngegrave i Jylland, og om Yamnaya-folkets indvandring.

Først vil jeg fortælle lidt om Julianehøjs helt specielle og kongelige historie. Og så går vi ind i kammeret til koncert.

Arrangementet henvender sig til voksne, unge og store børn.

Indgangen er helt kort, 0,88 m bred og 1,50 m høj, idét der ikke er tale om en almindelig jættestueindgang, men en åbning i den ene gavl. Kammeret er 6,5 m langt og med fuld ståhøjde. Der er en stenbænk, og under koncerten er der underlag at sidde på og lys fra lygter i kammeret.
Obs! Julianehøj er tilgængelig for dårligt gående og har plads til én kørestolsbruger pr. koncert. Der er en stenbænk i jættestuen med underlag at sidde på.

Læs om Julianehøj i 1001 fortællinger om Danmark  
Foto: Lars Bjarke Christensen.

Entré pr. koncert: Voksne 60 kr. Børn under 16 år: 30 kr.
Forsalg
 på tlf.: 3082 6013, evt. sms. Eller mail: hannemethling@hotmail.com.
Først til mølle ved betaling. Der kan være 15 tilhørere i jættestuen ad gangen.
Mere information på tlf.: 3082 6013

Find vej: Kulhusvej, 3630 Jægerspris, Hornsherred. 8 km fra Frederikssund og 750 m nordvest for Jægerspris Slot. Se på Google Maps: 55.860885, 11.967764.
Parkeringsplads: Få pladser ved Julianehøj til dårligt gående. Andre kan parkere ved slottet. Offentlig transport: Bus 316 fra Frederikssund Station og Kulhuse Havn. Gå fra Jægerspris Slot eller bed om at blive sat af ved Julianehøj. Flextur tlf.: 7026 2727. Kulhuse-færgen sejler efter behov, tlf.: 2020 9515.

Julianehøjs kammer med stenbænk. Foto: Hanne Methling

 Julianehøj som jættestuen så ud efter Arveprins Frederiks ombygning i 1776.            Arkiv: Kulturstyrelsen

Julianehøj, foto RFC, 1001 fortællinger om DanmarkJulianehøj. Foto: RFC.