Kong Asgers Høj

PÅ VESTMØN

JEG SPILLER IKKE KONCERTER FOR TIDEN.

Men dysserne og jættestuerne står derude i det dejlige landskab. Gå en tur og besøg dem, og send en kærlig hilsen til forfædrene!

Kong Asgers Høj på Vestmøn er en meget smukt og regelmæssigt bygget jættestue fra bondestenalderen. Med et  kammer på 10 x 2 meter og næsten ståhøjde hører den til en af landets største jættestuer.

I denne omkring 5.200 år gamle stenbygning inviterer jeg på en rejse tilbage til stenalderens verden. Med en række sange vil jeg bringe vores forfædre til live, så du kan høre dem og se dem for dig – i deres gøremål, tanker og drømme, hvor det praktiske og åndelige går hånd i hånd. Her kan du møde neandertalerne, rensdyrjægerne, fiskerdrengene, medicinkvinden, urokserne, åndemanerne, pigen fra Ertebølle, pottekonen, flinthuggerne, jættestuebyggerne, m.fl.

Sangene tager afsæt i de arkæologiske fund, forskernes fortolkninger og min indlevelse i stenaldermenneskenes liv og hverdag. Det musikalske udtryk er nutidig folkemusik med guitar som akkompagnement. Men du kommer også til at høre instrumenter fra stenalderen: ben-fløjte, tromme og brummer.


Benfløjte-spil foran Kong Asgers Høj 2016. Foto: Kate Bjerringgaard Dahl.

Der er to forskellige koncerter – Jægerstenalder og Bondestenalder. Hver koncert varer ca. halvanden time og imellem sangene fortælles om perioden.

Kl. 13:00 – JÆGERSTENALDER
Hør om neandertalernes møde med Homo sapiens. Følg med rensdyrjægerne ud på tundraen efter istiden. Landet springer langsomt i skov, og her møder vi Maglemose-jægerne på deres sommerboplads og på uroksejagt. Hør om fiskerdrengene, og om hvordan ravbjørnen fra Fanø blev til. Gå med medicinkvinden på indsamling, og kom med til Ertebølle-pigens bryllup med en bonde fra syden.

Kl. 15:00 – BONDESTENALDER
Den tidlige bondekultur har præget landskabet med storstilet byggeri af dysser og jættestuer. Hør hvordan, vi tror, de byggede dem. Mød åndemanersken, og pottekonen der fremstiller et offerkar. Følg med flinthuggerne ned i flintminen. Og med klanen, der må flytte efter ny jord at dyrke. Hør om solsten på Bornholm, om de besynderlige stendyngegrave i Jylland, og om Yamnaya-folkets indvandring.

Først vil jeg fortælle lidt om Kong Asgers Højs historie, og så går vi ind i kammeret til koncert.

Arrangementet henvender sig til voksne, unge og store børn.

Kammeret er 10 m langt, 2 m bredt og 1,55 m højt.
Indgangen er 7,5 m lang, de inderste 5,30 m overdækket. Bredde 0,90 m og højde 1,05 – 1,25 m.

Under koncerten er der underlag at sidde på og lys fra lygter i jættestuen, men du opfordres til at gøre dig det mageligt og tage en klapstol med, varmt tøj og evt. en lommelygte til at gå ind med.

Entré pr. koncert: Voksne 60 kr. Børn under 16 år: 30 kr.
Forsalg
 på tlf.: 3082 6013, evt. sms. Eller mail: hannemethling@hotmail.com.
Først til mølle ved betaling. Der kan være 20 tilhørere i jættestuen ad gangen.
Mere information på tlf.: 3082 6013

Find vej: Ved krydset Kong Asgers Vej/Orehældvej, 4780 Stege. 7 km sydvest for Mønbroen, og 13 km vest for Stege. Se på Google Maps.
Parkeringsplads: Ved højen. Offentlig transport: Flextur tlf. 7026 2727.
Obs! Ved færdsel i terrænet: Vis hensyn overfor nutidsbondens afgrøder!

Kong Asgers Høj, udsigt, Lars Bjarke Christensen red bLæs om Kong Asgers Høj i 1001 fortællinger om Danmark

    Kong Asgers Høj. Fotos: Lars Bjarke Christensen

Udsigten fra Kong Asgers Høj med Dronning Alexandrines Bro. Foto: Lars Bjarke Christensen

Kong Asgers Høj i sne. Foto: Svend Illum Hansen

Fotos er fra 1001 fortællinger om Danmark, hvor man kan læse mere om Kong Asgers Høj