Mårhøj

PÅ HINDSHOLM, FYN

JEG SPILLER IKKE KONCERTER FOR TIDEN.

Men dysserne og jættestuerne står derude i det dejlige landskab. Gå en tur og besøg dem, og send en kærlig hilsen til forfædrene!

Mårhøj på Hindsholm er en meget smukt bygget jættestue fra bondestenalderen. Med et kammer på 10 x 2 meter hører den til en af landets største, og de bemærkelsesværdigt store bæresten sørger for ståhøjde.
I denne omkring 5.200 år gamle stenbygning inviterer jeg på en rejse tilbage til stenalderens verden. Med en række sange vil jeg bringe vores forfædre til live, så du kan høre dem og se dem for dig – i deres gøremål, tanker og drømme, hvor det praktiske og åndelige går hånd i hånd. Her kan du møde neandertalerne, rensdyrjægerne, fiskerdrengene, medicinkvinden, urokserne, åndemanerne, pigen fra Ertebølle, pottekonen, flinthuggerne, jættestuebyggerne, m.fl.
Sangene tager afsæt i de arkæologiske fund, forskernes fortolkninger og min indlevelse i stenaldermenneskenes liv og hverdag. Det musikalske udtryk er nutidig folkemusik med guitar som akkompagnement. Men du kommer også til at høre instrumenter fra stenalderen: ben-fløjte, tromme og brummer.

Der er to forskellige koncerter – Jægerstenalder og Bondestenalder. Hver koncert varer ca. halvanden time og imellem sangene fortælles om perioden.

Kl. 13:00 – JÆGERSTENALDER
Hør om neandertalernes møde med Homo sapiens. Følg med rensdyrjægerne ud på tundraen efter istiden. Landet springer langsomt i skov, og her møder vi Maglemose-jægerne på deres sommerboplads og på uroksejagt. Hør om fiskerdrengene, og om hvordan ravbjørnen fra Fanø blev til. Gå med medicinkvinden på indsamling, og kom med til Ertebølle-pigens bryllup med en bonde fra syden.

Kl. 15:00 – BONDESTENALDER
Den tidlige bondekultur har præget landskabet med storstilet byggeri af dysser og jættestuer. Hør hvordan, vi tror, de byggede dem. Mød åndemanersken, og pottekonen der fremstiller et offerkar. Følg med flinthuggerne ned i flintminen. Og med klanen, der må flytte efter ny jord at dyrke. Hør om solsten på Bornholm, om de besynderlige stendyngegrave i Jylland, og om Yamnaya-folkets indvandring.

Først vil jeg fortælle lidt om Mårhøjs historie, og så går vi ind i kammeret til koncert.

Arrangementet henvender sig til voksne, unge og store børn.


Mårhøjs flotte kammer med meget høje bæresten. Foto: HAB
Læs om Mårhøj i 1001 fortællinger om Danmark

Kammeret er 10 m langt, 2 m bredt og 1,60 – 1,80 m højt. Indgangen er 5,5 m lang, 0,85 m bred og 0,9 – 1,30 m høj.

Under koncerten er der underlag at sidde på og lys fra lygter i jættestuen, men du opfordres til at gøre dig det mageligt og tage en klapstol med, varmt tøj og evt. en lommelygte til at gå ind med.

Entré pr. koncert: Voksne 60 kr. Børn under 16 år: 30 kr.
Forsalg
 på tlf.: 3082 6013, evt. sms. Eller mail: hannemethling@hotmail.com.
Først til mølle ved betaling. Der kan være 20 tilhørere i jættestuen ad gangen.
Mere information på tlf.: 3082 6013

Find vej: nærmeste adresse: Snavevej 70, 5390 Martofte. 14,5 km nord for Kerteminde. Se her på Google Maps: 55.558769, 10.662118. Parkeringsplads: På Snavevej overfor højen.  Offentlig transport: Fra Kerteminde: Telekørsel, tlf.: 6311 2255
Obs! Ved færdsel i terrænet: Følg stien og vis hensyn overfor nutidsbondens afgrøder!

 Indgangen ligger højt, og man har lavet en trappe, så det er muligt at komme derop.
Foto: HAB