Møllehøj

V. LILLE RØRBÆK, ØLSTYKKE, FREDERIKSSUND/EGEDAL

JEG SPILLER IKKE KONCERTER FOR TIDEN.

Men dysserne og jættestuerne står derude i det dejlige landskab. Gå en tur og besøg dem, og send en kærlig hilsen til forfædrene!

Møllehøj jættestue ligger på en kommunegrænse, med indgangen i Egedal og kammeret i Frederikssund. Den store og højloftede jættestue blev udgravet i 1797 og er senest restaureret i 2018. Under arbejdet fandt man resterne af et stykke birkebark i tørmuren. En kulstof 14 datering af barken afslørede at jættestuen er bygget ca. år 3.120 f.v.t.

I denne 5.100 år gamle stenbygning inviterer jeg på en rejse tilbage til stenalderens verden. Med en række sange vil jeg bringe vores forfædre til live, så du kan høre dem og se dem for dig – i deres gøremål, tanker og drømme, hvor det praktiske og åndelige går hånd i hånd. Her kan du møde neandertalerne, rensdyrjægerne, fiskerdrengene, ravskæreren, medicinkvinden, urokserne, åndemanerne, pigen fra Ertebølle, pottekonen, flinthuggerne, jættestuebyggerne, m.fl.

Sangene tager afsæt i de arkæologiske fund, forskernes fortolkninger og min indlevelse i stenaldermenneskenes liv og hverdag. Det musikalske udtryk er nutidig folkemusik med guitar som akkompagnement. Men du kommer også til at høre instrumenter fra stenalderen: ben-fløjte, tromme og brummer.

Møllehøj Jættestue ved Lille Rørbæk, vest for Ølstykke i Nordsjælland. Tidligere kaldet Udlejre Stenstue.

Der er to forskellige koncerter – Jægerstenalder og Bondestenalder. Hver koncert varer ca. halvanden time og imellem sangene fortælles om perioden.

Kl. 13:00 – JÆGERSTENALDER
Hør om neandertalernes møde med Homo sapiens. Følg med rensdyrjægerne ud på tundraen efter istiden. Landet springer langsomt i skov, og her møder vi Maglemose-jægerne på deres sommerboplads og på uroksejagt. Hør om fiskerdrengene, og om hvordan ravbjørnen fra Fanø blev til. Gå med medicinkvinden på indsamling, og kom med til Ertebølle-pigens bryllup med en bonde fra syden.

Kl. 15:00 – BONDESTENALDER
Den tidlige bondekultur har præget landskabet med storstilet byggeri af dysser og jættestuer. Hør hvordan, vi tror, de byggede dem. Mød åndemanersken, og pottekonen der fremstiller et offerkar. Følg med flinthuggerne ned i flintminen. Og med klanen, der må flytte efter ny jord at dyrke. Hør om solsten på Bornholm, om de besynderlige stendyngegrave i Jylland, og om Yamnaya-folkets indvandring.

Først vil jeg fortælle lidt om Møllehøj, og så går vi ind i kammeret til koncert.

Arrangementet henvender sig til voksne, unge og store børn.

Et kig fra Møllehøjs kammer og ud gennem den 6 m lange gang.

Kammeret er 6,8 m langt, 3 m hvor det er bredest og 1,75 – 1,90 m højt.
Gangen er 6 m lang, med de inderste 4,7 m overdækket. Gangens højde stiger fra 1,05 ved indgangen til 1,35 ved udmundingen til kammeret.

Under koncerten er der underlag at sidde på og lys fra lygter i jættestuen, men du opfordres til at gøre dig det mageligt og tage en klapstol med, varmt tøj og evt. en lommelygte til at gå ind med.

Entré pr. koncert: Voksne 60 kr. Børn under 16 år: 30 kr. 
Forsalg på tlf.: 3082 6013, evt. sms. Eller mail: hannemethling@hotmail.com.
Først til mølle ved betaling. Der kan være 20 tilhørere i jættestuen ad gangen.
Mere information på tlf.: 3082 6013

Find vej: Møllehøjvej 6, 3600 Frederikssund.
Se på Google Maps: 55.785013, 12.111929
Offentlig transport: Bus 312 fra Ølstykke eller Frederikssund til Svestrupvej/Udlejrevej. Gå ca. 700 m.
Parkering: Der er i anledning af koncerterne givet ekstraordinær tilladelse til parkering v. Møllehøjvej 5.
Obs! Ved færdsel i terrænet: Vis hensyn overfor nutidsbondens afgrøder.

Kør til venstre for at parkere – MEN KUN I FORBINDELSE MED KONCERTERNE
Gå til højre op til Møllehøj


Restaurering af Møllehøj i 2018 ved Svend Illum Hansen og Torben Dehn.


Et udgravningsfelt ved siden af indgangen registreres.

Tørmurene repareres med flade sten der hugges til, så de passer ind mellem bærestenene. Præcis som i stenalderen. Nu om dage benyttes Nexø-sandsten.