Øm Jættestue

V. LEJRE, MIDTSJÆLLAND – lukket p.gr.a. ventende restaurering.

INGEN JÆTTESTUEKONCERTER I 2021.

På grund af COVID-19 holder jeg desværre ingen Jættestuekoncerter i år. For det er næppe muligt at overholde afstandskravet inde i jættestuerne.

Jeg vælger at se det som en frugtbar kunstnerisk pause, som jeg egentlig godt kan bruge. Og så vil jeg glæde mig dobbelt til forhåbentlig at vende tilbage til jættestuerne i 2022. Det håber jeg også, at I vil. Tak til alle jer, der følger med og støtter op om koncerterne.

OBS! I Øm Jættestue kan det så heller ikke lade sig gøre at holde koncerter, før den er blevet restaureret. Den er i øjeblikket afspærret og lukket, og det er endnu uvist hvornår den åbner igen.

Men mange andre jættestuer og dysser står stadig åbne derude i det dejlige landskab. Gå en tur og besøg dem, og send en hilsen til forfædrene – også fra mig!

Hav det godt så længe, og pas på jer selv og hinanden!

Følg med ind i den store velbevarede jættestue og hør en musikalsk fortælling om vores forfædre –
stenalderens jægere og bønder.

Øm jættestue ved Lejre er speciel at se på udefra, med et “ukorrekt” stengærde af runde sten rundt om højen, opført i 1800-tallet for at beskytte den. Men kammeret er som det har stået i bondestenalderen, stort og med ståhøjde og smukt bygget.

I denne omkring 5.100 år gamle stenbygning inviterer jeg på en rejse tilbage til stenalderens verden. Med en række sange vil jeg bringe vores forfædre til live, så du kan høre dem og se dem for dig – i deres gøremål, tanker og drømme, hvor det praktiske og åndelige går hånd i hånd. Her kan du møde neandertalerne, rensdyrjægerne, fiskerdrengene, medicinkvinden, urokserne, åndemanerne, pigen fra Ertebølle, pottekonen, flinthuggerne, jættestuebyggerne, m.fl.

Sangene tager afsæt i de arkæologiske fund, forskernes fortolkninger og min indlevelse i stenaldermenneskenes liv og hverdag. Det musikalske udtryk er nutidig folkemusik med guitar som akkompagnement. Men du kommer også til at høre instrumenter fra stenalderen: ben-fløjte, tromme og brummer.

RINGDANS – Kun her i Øm! Efter koncerterne denne dag kommer Pia Mc Cormack og leder en ringdans rundt om højen. Alle er velkomne til at deltage. Se mere her: Sacred Dance med Pia Mc Cormack.

Øm jættestue. Foto: Hanne Methling

Der er to forskellige koncerter – Jægerstenalder og Bondestenalder. Hver koncert varer ca. 1 time og 45 min. inkl. dans. Imellem sangene fortælles om perioden.

Kl. 13:00 – JÆGERSTENALDER
Hør om neandertalernes møde med Homo sapiens. Følg med rensdyrjægerne ud på tundraen efter istiden. Landet springer langsomt i skov, og her møder vi Maglemose-jægerne på deres sommerboplads og på uroksejagt. Hør om fiskerdrengene, og om hvordan ravbjørnen fra Fanø blev til. Gå med medicinkvinden på indsamling, og kom med til Ertebølle-pigens bryllup med en bonde fra syden.

Kl. 15:00 – BONDESTENALDER
Den tidlige bondekultur har præget landskabet med storstilet byggeri af dysser og jættestuer. Hør hvordan, vi tror, de byggede dem. Mød åndemanersken, og pottekonen der fremstiller et offerkar. Følg med flinthuggerne ned i flintminen. Og med klanen, der må flytte efter ny jord at dyrke. Hør om solsten på Bornholm, om de besynderlige stendyngegrave i Jylland, og om Yamnaya-folkets indvandring.

Først vil jeg fortælle lidt om Øm jættestues historie, og så går vi ind i kammeret til koncert.


Jættestuekoncert i Øm 2016. Foto: Helene Gerup.

Arrangementet henvender sig til voksne, unge og store børn. 

Kammeret er 7 m x 2,50 m og med ståhøjde.
Indgangen er 6,8 m lang, men kun 2,8 m er overdækket. 0,75 m bred og 1 – 1,30 m høj.

Under koncerten er der underlag at sidde på og lys fra lygter i jættestuen, men du opfordres til at gøre dig det mageligt og tage en klapstol med, varmt tøj og evt. en lommelygte til at gå ind med.

Entré pr. koncert: Voksne 60 kr. Børn under 16 år: 30 kr.
Forsalg
 på tlf.: 3082 6013, evt. sms. Eller mail: hannemethling@hotmail.com.
Først til mølle ved betaling. Der kan være 20 tilhørere i jættestuen ad gangen.
Mere information på tlf.: 3082 6013.

Find vej: Øm Jættestue ligger på Klostergårdsvej, 4320 Lejre. 2 km fra Lejre station og 2 km ad Klostergårdsvej fra hovedvej 14 mellem Roskilde og Ringsted.
Se på Google Maps: 55.599731, 11.994633.  Parkering: Ved jættestuen.
Offentlig transport: Flextur tlf. 7026 2727.
Obs! Ved færdsel i terrænet: Vis hensyn overfor nutidsbondens afgrøder!

Øm Jættestues gang set indefra, foto Jørgen Westphal     Øm Jættestues kammer, foto Jørgen Westphal red

Da man byggede jættestuen har man muligvis transporteret stenene på denne måde, foto Jørgen WestphalDa man byggede jættestuen har man muligvis transporteret stenene på denne måde. Fotos: Jørgen Westphal. Læs om Øm jættestue i 1001 fortællinger om Danmark 


Jættestuekoncert i Øm 2015. Foto: Hanne Elena Rørbech.