Rævehøj v. Dalby

VESTSJÆLLAND

JEG SPILLER IKKE KONCERTER FOR TIDEN.

Men dysserne og jættestuerne står derude i det dejlige landskab. Gå en tur og besøg dem, og send en kærlig hilsen til forfædrene!

Rævehøj ved Dalby er en jættestue fra bondestenalderen, men bronzealderens mennesker har også benyttet den, kan man se – for der er helleristninger af hjulkors inde i kammeret. Det er et stort kammer og især højden imponerer med sine 2,5 meter, opnået med mellemliggerlag af sten imellem bærestenene og dækstenene.

I denne næsten 5.300 år gamle stenbygning inviterer jeg på en rejse tilbage til stenalderens verden. Med en række sange vil jeg bringe vores forfædre til live, så du kan høre dem og se dem for dig – i deres gøremål, tanker og drømme, hvor det praktiske og åndelige går hånd i hånd. Her kan du møde neandertalerne, rensdyrjægerne, fiskerdrengene, medicinkvinden, urokserne, åndemanerne, pigen fra Ertebølle, pottekonen, flinthuggerne, jættestuebyggerne, m.fl.

Sangene tager afsæt i de arkæologiske fund, forskernes fortolkninger og min indlevelse i stenaldermenneskenes liv og hverdag. Det musikalske udtryk er nutidig folkemusik med guitar som akkompagnement. Men du kommer også til at høre instrumenter fra stenalderen: ben-fløjte, tromme og brummer.


Rævehøj v. Dalby. Foto: Hanne Methling

Der er to forskellige koncerter – Jægerstenalder og Bondestenalder. Hver koncert varer ca. halvanden time og imellem sangene fortælles om perioden.

Kl. 13:00 – JÆGERSTENALDER
Hør om neandertalernes møde med Homo sapiens. Følg med rensdyrjægerne ud på tundraen efter istiden. Landet springer langsomt i skov, og her møder vi Maglemose-jægerne på deres sommerboplads og på uroksejagt. Hør om fiskerdrengene, og om hvordan ravbjørnen fra Fanø blev til. Gå med medicinkvinden på indsamling, og kom med til Ertebølle-pigens bryllup med en bonde fra syden.

Kl. 15:00 – BONDESTENALDER
Den tidlige bondekultur har præget landskabet med storstilet byggeri af dysser og jættestuer. Hør hvordan, vi tror, de byggede dem. Mød åndemanersken, og pottekonen der fremstiller et offerkar. Følg med flinthuggerne ned i flintminen. Og med klanen, der må flytte efter ny jord at dyrke. Hør om solsten på Bornholm, om de besynderlige stendyngegrave i Jylland, og om Yamnaya-folkets indvandring.

Sang på højen. Fra Jættestuekoncert i Rævehøj 2015. Foto: Birthe Wanscher.

Først vil jeg fortælle lidt om Rævehøjs historie, og så går vi ind i kammeret til koncert.

Arrangementet henvender sig til voksne, unge og store børn.

Kammeret er 7 m langt, 2 m bredt og 2,50 højt. Indgangen er 7 m lang, men kun de inderste 3 m er overdækket. Bredde 0,75 m, og højde 1,08 – 1,50 m.

Under koncerten er der underlag at sidde på og lys fra lygter i jættestuen, men du opfordres til at gøre dig det mageligt og tage en klapstol med, varmt tøj og evt. en lommelygte til at gå ind med.

Entré pr. koncert: Voksne 60 kr. Børn under 16 år: 30 kr.
Forsalg
 på tlf.: 3082 6013, evt. sms. Eller mail: hannemethling@hotmail.com.
Først til mølle ved betaling. Der kan være 20 tilhørere i jættestuen ad gangen.
Mere information på tlf.: 3082 6013

Find vej: nærmeste adresse: Dalbyvej 33, 4281 Gørlev. 20 km nordvest for Slagelse og 26 km syd for Kalundborg. Se på Google Maps Rævehøj: 55.513364, 11.169186Bus 432, til Dalby (Dalby Strandvej)
Parkeringsplads: Ved Dalbyvej 33, foran bygning ved skiltet mod Rævehøj.
Følg stien th. for gårdbygning ned til høj nr. 2.
Obs! Ved færdsel i terrænet, vis hensyn overfor nutidsbondens afgrøder!

Rævehøj restaureres i 1997. Foto: Torben Dehn

Helleristninger fra bronzealderen i kammeret i Rævehøj v. Dalby, foto 1997 Svend Illum HansenHelleristninger fra bronzealderen i Rævehøjs kammer. Foto: Svend Illum Hansen.

Fotos er fra 1001 fortællinger om Danmark, hvor du kan læse mere om Rævehøj v. Dalby.

Rævehøj, med Vagthøj i baggrunden. Foto: Hanne Methling