Ertebølle

JEG SPILLER IKKE KONCERTER FOR TIDEN.

Men tjek Stenaldercenter Ertebølle hvornår de har åbent. Og dysserne og jættestuerne står derude i det dejlige landskab. Gå en tur og besøg dem, og send en hilsen til forfædrene!

I Stenaldercenter Ertebølle afholdes koncerterne – ikke i en jættestue, men i en stenalderhytte, som den så ud i jægerstenalderen. Her vil jeg invitere på en rejse tilbage til stenalderens verden. Med en række sange vil jeg bringe vores forfædre til live, så du kan høre dem og se dem for dig – i deres gøremål, tanker og drømme, hvor det praktiske og åndelige går hånd i hånd. Her kan du møde neandertalerne, rensdyrjægerne, fiskerdrengene, medicinkvinden, urokserne, åndemanerne, pigen fra Ertebølle, pottekonen, flinthuggerne, jættestuebyggerne, m.fl.

Det er de arkæologiske fund, og fortolkningerne af dem, der har sat gang i min indlevelse i stenalderens verden, og hér tager sangene deres afsæt. Det musikalske udtryk er nutidig folkemusik med guitar som akkompagnement. Men du kommer også til at høre instrumenter fra stenalderen: ben-fløjte, tromme og brummer.

Ertebølle er stedet for fundet af den berømte skaldynge/køkkenmødding, der gav navn til hele den kultur, der afslutter jægerstenalderen i det sydlige Skandinavien. Her i 2019 åbner Stenaldercenter Ertebølle med et helt nyt stort udendørs oplevelseslandskab. Kom og vær med og tag en hytte-koncert med i købet!

Der er to forskellige koncerter – Jægerstenalder og Bondestenalder. Hver koncert varer ca. halvanden time, og imellem sangene fortælles om perioden.

Kl. 13:00 – JÆGERSTENALDER
Hør om neandertalernes møde med Homo sapiens. Følg med rensdyrjægerne ud på tundraen efter istiden. Landet springer langsomt i skov, og her møder vi Maglemose-jægerne på deres sommerboplads og på uroksejagt. Hør om fiskerdrengene, og om hvordan ravbjørnen fra Fanø blev til. Gå med medicinkvinden på indsamling, og kom med til Ertebølle-pigens bryllup med en bonde fra syden.

Kl. 15:00 – BONDESTENALDER
Den tidlige bondekultur har præget landskabet med storstilet byggeri af dysser og jættestuer. Hør hvordan, vi tror, de byggede dem. Mød åndemanersken, og pottekonen der fremstiller et offerkar. Følg med flinthuggerne ned i flintminen. Og med klanen, der må flytte efter ny jord at dyrke. Hør om solsten på Bornholm, om de besynderlige stendyngegrave i Jylland, og om Yamnaya-folkets indvandring.

Arrangementet henvender sig til voksne, unge og store børn.

Entré: voksne og børn 20 kr. + entré til Stenaldercenter Ertebølle: voksne 80 kr., børn og unge under 18 år gratis.
Forsalg på tlf.: 3082 6013, evt. sms. Eller mail: hannemethling@hotmail.com.
Først til mølle ved betaling. Der er plads til 20 tilhørere i hytten.
Mere information på tlf.: 3082 6013

Find vej: Stenaldercenter Ertebølle, Gamle Møllevej 8, Ertebølle, 9640 Farsø.
56.8106868, 9.1758453 – Se her på Google Maps
Offentlig transport: Flextur, 
tlf.: 9934 1134

Ertebølle-hytten indefra. Foto: Stenaldercenter Ertebølle, Christine Sonne-Jensen

I sommerugerne summer stenaldercentret af liv, og der er mulighed for oldtidsmadlavning, bueskydning, stammebådssejlads, fossiljagt m.m.
Udstillingen om Ertebølletidens stenalderkultur giver et godt indblik i en af oldtidens mest spændende tidsperioder.

  
Fotos: Stenaldercenter Ertebølle

Kysten ved Ertebølle. Foto: Hanne Methling

ertrund
1 Stenaldercenter Ertebølle, 2 Ertebølle køkkenmødding, 3 Kystfiskeri i 18-1900 tallet,
4 Bjerget, 5 Ertebølle Hoved, 6 Landskabsudstilling, 7 Myrhøj.