Suldrup jættestue

SULDRUP, MIDTHIMMERLAND

INGEN JÆTTESTUEKONCERTER I 2021.

På grund af COVID-19 holder jeg desværre ingen Jættestuekoncerter i år. For det er næppe muligt at overholde afstandskravet inde i jættestuerne.

Jeg vælger at se det som en frugtbar kunstnerisk pause, som jeg egentlig godt kan bruge. Og så vil jeg glæde mig dobbelt til forhåbentlig at vende tilbage til jættestuerne i 2022. Det håber jeg også, at I vil. Tak til alle jer, der følger med og støtter op om koncerterne.

Og dysserne og jættestuerne står stadig derude i det dejlige landskab. Gå en tur og besøg dem, og send en hilsen til forfædrene – også fra mig!

Hav det godt så længe, og pas på jer selv og hinanden!

Følg med ind i den velbevarede jættestue og hør en musikalsk fortælling om vores forfædre –
stenalderens jægere og bønder.

Stenshøj i Suldrup bliver sædvanligvis kaldt for Suldrup-jættestuen. Den er speciel, fordi den har et lille bi-kammer og tillige en delvis synlig randstenskæde, og så ligger den lige midt i byen.

I denne omkring 5.200 år gamle stenbygning inviterer jeg på en rejse tilbage til stenalderens verden. Med en række sange vil jeg bringe vores forfædre til live, så du kan høre dem og se dem for dig – i deres gøremål, tanker og drømme, hvor det praktiske og åndelige går hånd i hånd. Her kan du møde neandertalerne, rensdyrjægerne, fiskerdrengene, medicinkvinden, urokserne, åndemanerne, pigen fra Ertebølle, pottekonen, flinthuggerne, jættestuebyggerne, m.fl.

Sangene tager afsæt i de arkæologiske fund, forskernes fortolkninger og min indlevelse i stenaldermenneskenes liv og hverdag. Det musikalske udtryk er nutidig folkemusik med guitar som akkompagnement. Men du kommer også til at høre instrumenter fra stenalderen: ben-fløjte, tromme og brummer.


Stenshøj i Suldrup bliver sædvanligvis kaldt for Suldrup jættestuen.  Foto: Hanne Methling.

Der er to forskellige koncerter – Jægerstenalder og Bondestenalder. Hver koncert varer ca. halvanden time og imellem sangene fortælles om perioden.

Kl. 13:00 – JÆGERSTENALDER
Hør om neandertalernes møde med Homo sapiens. Følg med rensdyrjægerne ud på tundraen efter istiden. Landet springer langsomt i skov, og her møder vi Maglemose-jægerne på deres sommerboplads og på uroksejagt. Hør om fiskerdrengene, og om hvordan ravbjørnen fra Fanø blev til. Gå med medicinkvinden på indsamling, og kom med til Ertebølle-pigens bryllup med en bonde fra syden.

Kl. 15:00 – BONDESTENALDER
Den tidlige bondekultur har præget landskabet med storstilet byggeri af dysser og jættestuer. Hør hvordan, vi tror, de byggede dem. Mød åndemanersken, og pottekonen der fremstiller et offerkar. Følg med flinthuggerne ned i flintminen. Og med klanen, der må flytte efter ny jord at dyrke. Hør om solsten og templer på Bornholm, om de besynderlige stendyngegrave i Jylland, og om Yamnaya-folkets indvandring.

Først vil jeg fortælle lidt om Suldrup jættestue, og så går vi ind i kammeret til koncert.

Arrangementet henvender sig til voksne, unge og store børn.


Stenshøjs kammer. Foto: Hanne Methling.

Kammeret er 7,5 m langt, 2 m bredt og 1, 5 – 2 m højt. Indgangen er ikke overdækket og derfor nem at komme ind af.

Under koncerten er der underlag at sidde på og lys fra lygter i jættestuen, men du opfordres til at gøre dig det mageligt og tage en klapstol med og lunt tøj på.

Entré pr. koncert: Voksne 60 kr. Børn under 16 år: 30 kr.
Forsalg
 på tlf.: 3082 6013, evt. sms. Eller mail: hannemethling@hotmail.com.
Først til mølle ved betaling. Der kan være 15 tilhørere i jættestuen ad gangen.
Mere information på tlf.: 3082 6013

Find vej: Stensgade 8, 9541 Suldrup. Bagved Brugsen. Offentlig transport: Bus 52
Google Maps: 56.848445, 9.698954

Et kig ind i Stenshøjs bikammer.

   
Stenshøjs indgang, udefra og indefra. Fotos: Hanne Methling.