Troldstuerne

V. STENSTRUP, ODSHERRED

JEG SPILLER IKKE KONCERTER FOR TIDEN.

Men dysserne og jættestuerne står derude i det dejlige landskab. Gå en tur og besøg dem, og send en kærlig hilsen til forfædrene!

Troldstuerne ved Stenstrup er en imponerende tvillingejættestue fra bondestenalderen med to ens sammenbyggede kamre med hver sin indgang i den samme høj. Kamrene er store og har fuld ståhøjde.

I denne omkring 5.200 år gamle stenbygning inviterer jeg på en rejse tilbage til stenalderens verden. Med en række sange vil jeg bringe vores forfædre til live, så du kan høre dem og se dem for dig – i deres gøremål, tanker og drømme, hvor det praktiske og åndelige går hånd i hånd. Her kan du møde neandertalerne, rensdyrjægerne, fiskerdrengene, medicinkvinden, urokserne, åndemanerne, pigen fra Ertebølle, pottekonen, flinthuggerne, jættestuebyggerne, m.fl.

Sangene tager afsæt i de arkæologiske fund, forskernes fortolkninger og min indlevelse i stenaldermenneskenes liv og hverdag. Det musikalske udtryk er nutidig folkemusik med guitar som akkompagnement. Men du kommer også til at høre instrumenter fra stenalderen: ben-fløjte, tromme og brummer.


Jættestuekoncert i Troldstuerne. Foto: Heidi Enevoldsen

Der er to forskellige koncerter – Jægerstenalder og Bondestenalder. Hver koncert varer ca. halvanden time og imellem sangene fortælles om perioden.

Kl. 13:00 – JÆGERSTENALDER
Hør om neandertalernes møde med Homo sapiens. Følg med rensdyrjægerne ud på tundraen efter istiden. Landet springer langsomt i skov, og her møder vi Maglemose-jægerne på deres sommerboplads og på uroksejagt. Hør om fiskerdrengene, og om hvordan ravbjørnen fra Fanø blev til. Gå med medicinkvinden på indsamling, og kom med til Ertebølle-pigens bryllup med en bonde fra syden.

Kl. 15:00 – BONDESTENALDER
Den tidlige bondekultur har præget landskabet med storstilet byggeri af dysser og jættestuer. Hør hvordan, vi tror, de byggede dem. Mød åndemanersken, og pottekonen der fremstiller et offerkar. Følg med flinthuggerne ned i flintminen. Og med klanen, der må flytte efter ny jord at dyrke. Hør om solsten på Bornholm, om de besynderlige stendyngegrave i Jylland, og om Yamnaya-folkets indvandring.

Først vil jeg fortælle lidt om Troldstuernes historie, og så går vi ind i jættestuens sydlige kammer til koncert.

Arrangementet henvender sig til voksne, unge og store børn.

Kammeret er 6,4 langt, 2,8 m bredt og med fuld ståhøjde. Indgangen er 7,30 m lang, men kun de inderste 3,80 m er overdækket. Bredde ca. 0,80 og højde 1,20 – 1,10 m.

Der er indlagt elektrisk lys i Troldstuerne, og under koncerten er der underlag at sidde på, men du opfordres til at gøre dig det mageligt og tage klapstol og varmt tøj med. Før og efter koncerten er det muligt at besøge det nordlige kammer.

Entré pr. koncert: Voksne 60 kr. Børn under 16 år: 30 kr.
Forsalg
 på tlf.: 3082 6013, evt. sms. Eller mail: hannemethling@hotmail.com.
Først til mølle ved betaling. Der kan være 20 tilhørere i jættestuen ad gangen.
Mere information på tlf.: 3082 6013

Find vej: nærmeste adresse: Stenstrupvej 43, 4573 Højby.
Se på Google Maps:  55.930845, 11.541455Bus 555561666 eller Flextur ,
tlf. 7026 2727, for busserne går ikke ret tit. Parkeringplads: Overfor jættestuen, på den anden side af vejen. Evt. på marken ved siden af parkeringspladsen; dér er der i anledning af koncerten givet ekstraordinær tilladelse til parkering.

Troldstuerne, foto Lars Bjarke Christensen Indgang til Troldstuerne, foto Lars Bjarke Christensen
Læs om Troldstuerne i 1001 fortællinger om Danmark
Fotos: Lars Bjarke Christensen.

 
Udgravning af Troldstuerne ca. 1910.                      Plantegning over tvillingejættestuen.
Arkiv: Nationalmuseet.